Bitcoin’s Energieverbruik stijgt als mijnbouwramp wereldwijd

Onder de vele kritiek die Bitcoin in de loop der jaren heeft gekregen, zijn het energieverbruik en de impact op het milieu twee van de meest prominente geweest. Degenen die doorgaan met het hameren van de leidende cryptocurrency op deze kwesties hebben nu meer voer om op te kauwen, omdat de dingen lijken te verergeren.

Energieverbruik op de Constante Stijging Sinds de Halvering

Gegevens van Diginomist, een platform dat het geschatte stroomverbruik van het hele Bitcoin-netwerk bijhoudt, laten zien dat Bitcoin op dit moment op schema ligt om 67.927 terawattuur (TWh) per jaar aan elektriciteit te gebruiken. De piek, die staat op 68.916 TWh per jaar, werd vastgesteld op 4 september.

Uit de gegevens blijkt dat het energieverbruik van Bitcoin sinds 11 mei, toen de halvering plaatsvond, een algemene piek heeft bereikt. Het energieverbruik van Bitcoin Profit is dit jaar op een rollercoaster geweest. Toen de markten instortten en de waarde van het goed aanzienlijk daalde, werd het niet langer rendabel voor de mijne. De anticipatie groeide echter weer, na de opwinding over de halvering.

Velen hadden ingeschat dat de vermindering van de mijnbouwbeloningen als gevolg van de halvering zou leiden tot een uittocht van de mijnwerkers. Het omgekeerde lijkt echter het geval te zijn geweest. Het energieverbruik is niet het enige aspect waar Bitcoin nieuwe stappen zet. Gegevens van Glassnode toonden aan dat de hashrate van het bedrijf een nieuw record vestigde, omdat het voor het eerst in zijn geschiedenis de 150 TH/s-benchmark eerder deze week heeft overschreden. Dit record komt te midden van wat een moeilijke periode voor Bitcoin lijkt te zijn.

Bitcoin heeft gedurende de hele maand augustus aanzienlijke winst geboekt en is erin geslaagd om een high van $12.291 per data van CoinMarketCap te bereiken. September was echter een beetje een slepende maand, omdat Bitcoin binnen de eerste paar dagen $2.000 aan waarde verloor. De prijs van de asset daalde naar een dieptepunt van $9.800 op zondag. Terwijl het sindsdien meer dan $10.000 heeft geconsolideerd, is het momentum van de asset aanzienlijk gedaald omdat de beren nu aan kracht winnen.

Mijnwerkers blijven bullshitig

Te midden van de verliezen lijken de mijnwerkers niet verveeld te zijn. Diginomist schat dat de CO2-voetafdruk van Bitcoin nu vergelijkbaar is met die van Azerbeidzjan, op 32,27 Mt CO2. In feite is het energieverbruik van het bedrijf nu minder dan 42 van de landen in de wereld. Naties zoals Zwitserland, de Tsjechische Republiek, en meer verbruiken veel minder stroom dan de topcryptocurrency.

Een enkele transactie heeft naar schatting ook dezelfde CO2-voetafdruk als 709.000 VISA-transacties. Ondanks deze waargenomen groei in het energieverbruik, blijven verschillende landen een positieve houding aannemen ten opzichte van de Bitcoin-mijnbouwruimte. De meeste ontwikkelde landen zien een instroom van bedrijven die zich richten op mijnbouwactiviteiten, inclusief maar niet beperkt tot de Verenigde Staten en Rusland. Aan de andere kant gaat Iran op volle toeren met de Bitcoin-mijnbouw. In mei meldde de lokale nieuwsbron ArzDigital dat de Iraanse president Hassan Rouhani verschillende ministers had gevraagd om een strategie te ontwikkelen die de crypto-mijnbouwruimte van Iran vorm zal geven.

Zoals in het rapport wordt uitgelegd, omvatten de betrokken ministeries onder meer energie, communicatie en informatietechnologie. Zij zullen ook input krijgen van de Centrale Bank van Iran om verschillende varianten van een nationale mijnbouwstrategie te ontwikkelen.